preskoči na sadržaj

Srednja škola Dalj

UČENIČKA ZADRUGA DALYA
UČENIČKA ZADRUGA DALYA
Teorijom i praksom do uspjeha
                                                  
U Srednjoj školi Dalj već dva desetljeća generacije učenika stječu znanja potrebna za ekonomska i poljoprivredna zanimanja. To su ekonomist, poljoprivredni tehničar opći i agroturistički tehničar...
Srednja škola Dalj izdvaja se od drugih škola po nekoliko značajnih elemenata. Osim što predstavlja jedinu seosku srednju školu na području istočne Hrvatske, ona je i jedna od malobrojnih koja ima svoju učeničku zadrugu. Djeluje pod nazivom Dalya, a ime dolazi od drevnog naziva mjesta Dalj.
 
Zadruga Dalya organizirana je u devet sekcija:
  • Plastenik jagoda;
  • Povrtnjak;
  • Rasadnik;
  • Voćarstvo;
  • Vinski podrum;
  • Pčelarstvo;
  • Kuharstvo;
  • Marketing i
  • Knjigovodstvo, odnosno računovodstvo.
Prvi uspjesi uslijedili su nakon 30.000 eura vrijedne donacije Vlade Kraljevine Norveške – plastenik s tehnologijom za vertikalni uzgoj jagoda koji je omogućio daljnji razvoj zadruge.
 
Zadruga djeluje od 2007. godine i učenicima nije obvezna aktivnost, no značajan dio je odabire, kako zbog stjecanja praktičnih znanja i simuliranja rada u realnom okruženju, tako i zbog mogućnosti simbolične novčane naknade.
 
Svake godine u svakoj pojedinačnoj sekciji jedan se učenik bira za direktora, uz mentorstvo jednog profesora. Na ovaj način stječu se  radne navike i stvara dobar temelj za zaposlenje po završetku školovanja.
 
Članovi zadruge svoje proizvode predstavljaju na sajmovima u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, te sudjeluju na brojnim natjecanjima. Redovni su sudionici Eko etno sajma u Zagrebu i Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, a dobitnici su i nagrade za Najproizvod 2009. godine. Pula.
 
Ključni proizvod učeničke zadruge je suvenir Daljski idol, autohtoni predstavnik daljske baštine – prikaz arheološkog artefakta s bjelobrdsko-daljskog područja, kao i daljska jagoda i vino od jagode koji su također značajni brendovi učeničke zadruge.
 
 

Učenici direktori, a poljoprivreda dobra praksa!

Na web stranici agro kluba objavljen je članak o našoj učeničkoj zadruzi. Početak članka kaže:

˝Osim što učenicima pruža idealan spoj teorije, prakse i projektnih zadataka u području ekonomskih i poljoprivrednih zanimanja, obrazovni sustav Srednje škole Dalj temelji se na borbi za svakog učenika gdje su instruktivnom nastavom po završetku školovanja isti osposobljeni kako u teorijskom, tako i u praktičnom dijelu.

Učenje putem zadrugarstva!

Diče se Učeničkom zadrugom Dalya, članicom Učeničkog zadrugarstva Hrvatske koja predstavlja radno-proizvodnu organizaciju u koju su pored učenika dobrovoljno uključeni nastavnici, roditelji te članovi lokalne uprave i samouprave.˝

... a ostatk članka pročitajete na web stranici agro kluba.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
LOGO ŠKOLE

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Srednja škola Dalj / Braće Radića 7, HR-31226 Dalj / ss-dalj.skole.hr / ured@ss-dalj.skole.hr
preskoči na navigaciju