preskoči na sadržaj

Srednja škola Dalj

 > Naslovnica
Vijesti

Hrvatska kakvu želimo: Učenici srednje škole ljetuju besplatno

Autor: Dubravka Kovač, 25. 8. 2017.

Na portalu 24 sata objavljen je članak o našoj školi.

Iz članka izdvajamo: ˝Već treću godinu zaredom Srednja škola Dalj vodi sve svoje učenike na besplatno ljetovanje na Jadran.˝

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Hrvatska kakvu želimo: Učenici srednje škole ljetuju besplatno

-Relativno smo mala škola, sa 100-tinjak upisanih učenika svake godine. Imamo osam razrednih odjela, ekonomskog i poljoprivrednog smjera, i provodimo nastavu na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine. K nama gravitiraju učenici iz općine Erdut, kojoj inače pripadamo, ali imamo i učenika iz Vukovara, pa čak i iz Osječko-baranjske županije. Kod nas radi 15 nastavnika s punom satnicom i još 11 koji dopunjavaju satnicu - kaže ravnatelj Rajko Lukić, koji je ponosan na školu koju vodi i sve njene učenike jer škola već godinama ima učeničku zadrugu koja je među najboljima u Hrvatskoj.

Imaju svoj brend

- Potenciramo i promoviramo učeničko poduzetništvo i zadrugarstvo. Naša zadruga ima osam segmenata, a među njima su plastenik s jagodama, vinski podrum, voćnjak, klijalište, kuhinja. Imamo svoj brend - daljsku jagodu, od koje radimo vino, pekmeze, likere. Uzgajamo svoje voće, povrće, pravimo zimnicu, meljemo ljutu papriku, proizvodimo vino, likere od voća, rakije, od kojih su neke i novitet, kao rakija od mandarina i rajčice. Redovito prodamo do 15.000 različitih sadnica u našem kraju. Svake godine biramo učenika direktora, koji za svoj rad prima i plaću. Kroz sav taj rad ostvarujemo i određenu dobit, pa time plaćamo i ljetovanje. Djeca to svojim radom zavrijede i zarade - pojašnjava Lukić funkcioniranje školske zadruge, koja radi kao dobro organiziran OPG. Imaju 60-ak proizvoda, a svake godine nastoje osmisliti i dva nova. Na međunarodnoj smotri učeničkih zadruga upravo je njihova dva puta osvojila titulu najbolje.

Nagrađuju najbolje

- Svi u školi nastojimo proizvesti kadar koji će, čim izađe iz klupe, razmišljati poduzetnički i biti spreman samostalno krenuti u svoj posao. Vjerujemo da smo upravo zato zanimljivi učenicima. Dakako da nagrađujemo najbolje. Šaljemo ih na učeničke razmjene, putuju po Europi na praksu, a sudjelujemo i u brojnim projektima prema EU, kroz koje smo već povukli oko milijun kuna za školu - dodaje ravnatelj. Prve dvije godine boravili su u Puli, a ove godine idu u Selce.

- Tražimo uvijek najjeftiniji smještaj. Naša djeca su velikim dijelom iz skromnih radničkih obitelji i nemaju prilike često vidjeti more, pa im je ovo možda jedistvena prilika. Nadalje, učenici prvih razreda se kroz takvo ljetovanje i druženje lijepo socijaliziraju s drugima. Svake godine organiziramo im i radionice te kratke izlete - ponosno kaže ravnatelj dodajući kako im dio svake godine osigura općina Erdut, a ove godine novac je dalo i Srpsko narodno vijeće budući da škola educira srpsku nacionalnu manjinu. Ljetovanje za sve učenike traje pet dana i košta oko 56.000 kuna. Na put kreću ovih dana.

Od jagoda rade vino, pekmeze, likere

Svake godine biraju učenika direktora, koji za svoj rad prima i plaću. Proizvode vino, likere od voća, rakije, od kojih su neke i novitet, kao rakija od mandarina i rajčice.
Tražilica
LOGO ŠKOLE

Kalendar
« Kolovoz 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Srednja škola Dalj / Braće Radića 7, HR-31226 Dalj / ss-dalj.skole.hr / ured@ss-dalj.skole.hr
preskoči na navigaciju