preskoči na sadržaj

Srednja škola Dalj

 > Naslovnica
Vijesti

Zajedno u Erasmus+ projektu “Below 10”

Autor: Dubravka Kovač, 19. 9. 2017.

Udruga za rad s mladima Breza u partnerstvu sa Srednjom školom Dalj sudjeluje u trogodišnjem Erasmus+ projektu “BELOW 10”, čiji je cilj pridonijeti EU strategijama, kako bi se postotak ranog napuštanja školovanja do 2020. smanjio na ispod deset posto, a u slučaju Hrvatske na četiri posto.

Ovim se projektom želi predložiti, testirati i diseminirati inovativni, sistematski pristup u prevenciji ranog napuštanja školovanja te omogućiti mladima pravo na kvalitetan nastavak obrazovanja kako bi mogli biti aktivni građani u svojim lokalnim, ali i EU zajednicama.

- RH sa stopom ranog napuštanja školovanja od 4,5 posto ubraja se među nekoliko prvih zemalja, no stalne i nagle promjene u društvu i svijetu oko nas ne daju garanciju da će tako i ostati te da su podatci sasvim točni - ističu Ivana Bertić Bulić iz SŠ Dalj i Ivana Šibalić iz Udruge za rad s mladima Breza. Ciljane su skupine projekta mladi u dobi od 15 do 29 godina s naglaskom na mlade s manje mogućnosti te NEET skupine (nisu u sustavu obrazovanja, kao ni zapošljavanja), kojih je više od 20 posto.

Projektne aktivnosti vođene “bottom up” metodom počele su u rujnu 2016., a u dosadašnjoj analizi prikupljenih podataka određeni su glavni uzroci ranoga napuštanja školovanja na tim područjima, kao i ponuđena moguća rješenja u prevenciji. Mladi su istaknuli da je jedan od glavnih uzroka napuštanja školovanja nemotiviranost za školovanje u pogledu sadržaja koje škole nude, raznih socioekonomskih razloga te zbog nemogućnosti zaposlenja nakon završene škole, jer diploma, prema njihovim riječima, nije garancija za posao. Drugi dionici, pak, navode kao najvažniji uzrok ranoga napuštanja školovanja neprilagodljivi školski kurikulum novim generacijama učenika koji ne slijedi njihove želje i potrebe, kao i promjenu obiteljskih vrijednosti, jer je sve više mladih s problemima u obrazovanju koji dolaze iz imućnijih obitelji. Među brojnim zaključcima mladih i dionika prikupljenih u dosadašnjem istraživanju, naglašena je potreba za kvalitetnijim povezivanjem svih čimbenika u lancu prevencije ranoga napuštanja školovanja – obitelj, škola, učenik, lokalna zajednica, a kako bi se mladima ponudilo što više motivirajućih sadržaja i aktivnosti koje im pomažu u uspješnom svladavanju obrazovnoga sustava. Tu se ubrajaju i poludnevni boravci te podrške u učenju organiziranim prema svim gradskim četvrtima i u ruralnim mjestima, ali i uvođenje kontrole i sankcija za neprovođenje istoga. J. Pejaković

 

Ovaj članak je objavljen u Glasu Slavonije. Orginalni članak pogledajte na sljedećem linku:

http://www.glas-slavonije.hr/343439/3/Zajedno-u-Erasmus-projektu-Below-10

 
Tražilica
LOGO ŠKOLE

Kalendar
« Rujan 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Srednja škola Dalj / Braće Radića 7, HR-31226 Dalj / ss-dalj.skole.hr / ured@ss-dalj.skole.hr
preskoči na navigaciju